Ekonomide Kadın Eli

Ekonomide Kadın Eli  

Dünya’da ve Türkiye’de kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar kadınların işgücüne katılım oranının son 10 yılda erkeklere oranla 4 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, kadınların hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da önemli bir role sahip olduğunu belirterek, “Kadınlarımızın da sosyal hayatta, iş hayatında, siyasette daha aktif rol alarak ülkenin gelişmesine katkı sağlamalı,” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları, TOBB Şanlıurfa Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde yaklaşık 50 ilden katılımcılarla gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Şanlıurfa’daki etkinlikte yaptığı konuşmada, girişimciliğin işsizliğin çözümü olabileceğini belirtti. Türkiye’deki 1 buçuk milyon işletmenin 15 milyon kişiye istihdam sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, kadınların elinin değmediği ekonomilerin büyüyemeyeceğini, bu vizyonla 81 ilde kadın girişimci kurullarını kurduklarını bildirdi.

En büyük kadın meslek örgütü  

Hisarcıklıoğlu, 7 bini aşan kadın girişimci üyesiyle Kadın Girişimciler Kurulu’nun en büyük kadın meslek örgütü haline geldiğine işaret ederek şu bilgileri verdi:

“Oda ve borsalarda kadın yönetim kurulu başkanı veya meclis başkanı sayısı 9’a yükseldi. Yönetim kurulu üyesi sayısı 48 oldu. Kadın meclis üyesi sayısı 10 sene önce 93 iken 2018’de 235’e çıktı. Meslek komitelerindeki kadın üye sayısı 800’ü buldu. Kadın girişimci kurullarımızdan milletvekillerimiz çıktı. Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanımız oldu. Kadınlar iş hayatında aktif olunca, sosyal ve siyasi alanda da ilerlediler. Kadın milletvekili oranı 2007’de yüzde 9 iken bu oran şimdi yüzde 17’ye çıktı.”

Son 10 yılda büyük bir sıçrama gerçekleştirildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciliğinde de dünyada ilk 10’a girmek için istişare ve ortak akılla projeler ve hizmetler üretilmesi gerektiğini anlattı.

 Kadın girişimcilere çağrı  

Hisarcıklıoğlu, “rol model” olarak nitelendirdiği kadın girişimcilere, projeler tasarlamaları çağrısında bulunarak, bu konuda TOBB olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi. Kadın girişimcilerin başarılı projelerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, gelecekte ön planda olacak bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında da kadınların daha aktif olmalarını istediklerini söyledi. Çeşitli alanlarda büyük başarılara imza atan kadınlarla gurur duyduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Kurtuluş Savaşı’ndaki kahraman kadınları, şehit ve gazi annelerini minnetle andıklarını dile getirdi.

Haber: İremnaz Aksoy (İAHA)