Ayasofya-i Kebir Camii’ne vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor

0
1159

KENAN KIRAN on Twitter: "Ayasofya Camii'ne "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi" tabelası asıldı… "İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Ayasofya-i Kebir Camii’ni, yeniden ibadete açıldıktan sonra 1,5 milyonun üzerinde insanın ziyaret ettiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2019 yılı Ayasofya’nın ziyaretçi sayısı 3 milyon 727 bin 361 olarak kayıtlara geçmişti.

Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu ve Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya 916 yıl boyunca kilise olarak kullanıldı. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle cami olarak kullanılmaya başlandı. 1935 yılında müze statüsüne çevrilen Ayasofya, 86 yıl sonra 10 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi olarak ismi değiştirilerek tekrar camiye dönüştürüldü. Diyanet İşleri Bakanlığı’na devredilerek cami statüsüne dönen Ayasofya-i Kebir Camii, müze kart zorunluluğunu kalkması ve 7/24 açık olmasından dolayı artık çok daha fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Pandemi dolayısıyla sıkı önlemlerin alındığı Ayasofya-i Kebir Camii’yi sizler için gözlemledik ve kaleme aldık.

“Değişen pek bir şey olmadı”

Ayasofya Camii Müdürlüğü’nde 5 yıldır sanat tarihçisi olarak çalışan Muhammed Yıldız, Ayasofya-i Kebir Camii ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Aslında değişen pek bir şey olmadı. Eskiden müze kart ile ücretli ziyaret ediliyordu. Artık bu zorunluluk kalktı. Buradaki eserleri tamamen kapatma gibi bir durum söz konusu değil. Açılır kapanır perdeleme usulü ile şu an namaz saatleri dışında açık.”

Ayasofya’nın camii statüsüne dönüştürülmesinin ardından Türkiye dışındaki Müslüman topluluklarında buraya ilgisinin arttığından söz eden Yıldız, Camii’nin 7 gün 24 saat açık olduğunu ve insanların istedikleri zaman burayı ziyaret edebileceğini aktardı.

“Ziyaretçilerimiz istedikleri zaman ziyaret edebiliyorlar”

Türkiye Diyanet Vakfı Görevlisi olarak çalışan ve camii içerisine gelen yabancı ve Türk misafirleri ağırlayan Ziya Uzun, “Bizim görevimiz ziyaretçiler güvenlikten geçtikten sonra onlara yol göstermek. Örneğin, özellikle yabancı ziyaretçilerimize halılara basmamaları

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ziyaretçi yoğunluğu sürüyor

 

konusunda uyarılarda bulunuyoruz.  Camiiyi ziyarete gelen misafirlerimizin kıyafetleri uygun değilse, örneğin başörtüleri yoksa bu konuda bilgilendiriyor ve gerekli durumlarda temin ediyoruz. Ziyaretçilerimiz istedikleri zaman girip ziyaret edebiliyorlar Ayasofya-i Kebir Camii’yi.”

Ücretsiz olduğu için ziyaretçi sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Uzun, hafta sonları ve cuma günleri daha yoğun olduğunu söylüyor.

“Biz sabah 6.00’dan akşam 22.00’a kadar görev yapıyoruz. Bizlerden sonra turizm polislerimiz görevi devralıyor ve bizim yaptığımız

görevlere onlar devam ediyorlar.”

Ayasofya Kebir Camii önünde mısır ve kestane satan Bayram Bodur*, müzenin cami olmasından sonra kalabalığın artmasından dolayı işlerinin daha arttığını anlattı. Aynı alanda simit satan başka bir satıcı ise pandemi döneminde Ayasofya ve Sultanahmet bölgesinin çok kalabalık olduğunu ve insanların dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

*Soyadı değiştirilmiştir.

Haber: Emirhan Elibol (İAHA)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here